Osakehuoneisto

Osakehuoneisto tarkoittaa asuntoa, jonka saa hallintaansa ostamalla asunto-osakkeen. Nämä ovat siis yleensä rivitalo- tai kerrostaloasuntoja. Osakkeenomistaja saa asuntonsa hallintaoikeuden, mikä tarkoittaa sitä, että asunnossa saa tehdä remontteja ja muutostöitä, kunhan ne eivät riko asunto-osakeyhtiön eli taloyhtiön järjestyssääntöjä tai aiheuta haittaa muille asukkaille. Osakehuoneiston omistaja vastaa siis itse omaan asuntoonsa tehtävistä muutostöistä, kun taas taloyhtiö on vastuussa koko rakennuksen kunnossapidosta ja huoltotoimenpiteistä.

Osakehuoneistosta maksetaan hoito- ja rahoitusvastiketta. Usein asumisesta koituu muitakin kuluja, kuten lämmitys- ja vesimaksut. Osakehuoneiston voi rahoittaa halutessaan osittain asuntolainalla, joten tässä tapauksessa kuluihin lisätään myös lainanlyhennykset.

Mikäli taloyhtiö omistaa tontin, siitä peritään kiinteistöveroa hoitovastikkeen osana. Jos taas kyseessä on vuokratontti, niin vuokranantaja (kuten esimerkiksi kaupunki) perii vuokraa tontista taloyhtiöltä. Tämä vuokra lisätään huoltovastikkeeseen.

Ennen osakehuoneiston ostoa ja kauppakirjan allekirjoittamista kannattaa selvittää kunnolla asunnon kunto, sekä tiedot taloyhtiöstä. Vanhoihin osakehuoneistoihin voi odottaa melkein poikkeuksetta esimerkiksi putkiremonttia, jos viimeisestä sellaisesta on paljon aikaa.