Asunto-osake

Asunto-osake on omistusosuus jostakin kiinteistöstä. Tavallisimmin se tarkoittaa yhden asuinhuoneiston omistamista. Asunto-osake antaa siis oikeuden hallita yhtä huoneistoa tai muuta asunto-osakeyhtiön hallinnassa olevaa osaa tietystä rakennuksesta tai kiinteistöstä.

Asunto-osakkeen omistaja joutuu maksamaan varainsiirtoveron hallitsemastaan asunnosta. Varainsiirtovero on 2 % asunto-osakkeen hinnasta. Se tulee maksaa kahden kuukauden kuluessa osakkeen ostosta ja samalla tulee tehdä varainsiirtoveroilmoitus. Jos asunto-osakekauppa tehdään kiinteistövälittäjän välityksellä, on tämä vastuussa varainsiirtoveron maksusta ja ilmoituksen toimittamisesta.

Asunto-osakkeiden omistaminen oikeuttaa myös osallistumaan vuosittaiseen yhtiökokoukseen, johon osallistumista on lämpimästi suositeltava jokaiselle asunnonomistajalle. Näin pysyy asunnon ja taloyhtiön asioista ajantasalla ja voi myös ennakoida mahdollisia tulevia remontteja.

Asunto-osakkeiden omistaminen velvoittaa myös määrätyn vastikkeen maksamiseen. Näillä katetaan juoksevat kulut, joilla taloyhtiötä hoidetaan.