Käänteinen asuntolaina

Käänteinen asuntolaina on asuntolainamuoto sellaisille ihmisille, jotka omistavat jo valmiiksi velattoman asunnon, mutta kokevat, että heillä on liian vähän rahaa käytössään. Tämä ratkaisu on hyvä esimerkiksi eläkeläisille, joilla on pieni eläke. Käänteinen asuntolaina toimii samoilla perusperiaatteilla kuin tavallinen asuntolaina.

Käänteinen asuntolaina toteutetaan siten, että asunto pantataan pankille ja pankki myöntää lainan. Laina voi olla enintään puolet asunnon senhetkisestä arvosta. Lainanottaja saa itse päättää, haluaako lainansa koko summan kerralla vai jakaako sen mieluummin useampaan eri maksuerään.

Lainasta maksetaan takaisin käytännössä pelkät korot ja lainan nostosta aiheutuvat kulut. Perintökunta, joka tarkoittaa yleensä lapsia, hoitaa lainan takaisinmaksun. Tämä hoidetaan yleensä siten, että myydään lainan vakuutena ollut asunto.

Käänteisestä asuntolaina oli paljon esillä mediassa vuosien ajan. Se ei ole kuitenkaan syystä tai toisesta saavuttanut ainakaan vielä suurta suosiota kuluttajien keskuudessa.