Omarahoitusosuus

Omarahoitusosuus tarkoittaa sitä osuutta asuntolainasta, joka pitäisi kyetä rahoittamaan itse omien säästöjen pohjalta. Tämä on tavallisesti 10-15 % asunnon hankintahinnasta. Käytännössä omarahoitusosuuden suuruus riippuu siitä, kuinka paljon lainanottaja haluaa säästää sekä lain vaatimuksista. Säästöä saadaan lainan lyhyemmästä takaisinmaksuajasta, tai pienemmästä kuukausittaisesta lainanvähennyssummasta.

Asuntolainaa myönnetään yleensä korkeintaan 85 % asunnon hankintahinnasta (lakimuutos tuli voimaan 1.7.2018), mikä tarkoittaa sitä, että asuntolainaan jää aina myös omarahoitusosuus. Ensiasunnon ostajia tämä 85 % rajoitus ei koske vaan vaadittava omarahoitusosuus heillä on 95 %. Tätä omarahoitusosuuden rajaa kutsutaan myös nimellä lainakatto. Lainakatto asettaa siis vaatimuksen omarahoitusosuudelle asuntoa hankittaessa.

Koska pankki vaatii omarahoitusosuuden esimerkiksi ASP-tili eli erillinen asuntosäästötili, jossa on oltava säästöjä vähintään 2 vuoden ajalta ennen asuntolainan ottamista, on kannattava vaihtoehto niille, jotka ostavat ensimmäistä asuntoaan.

Viisas kuluttaja alkaakin säästää mahdollisuuksien mukaan ajoissa omarahoitusosuutta varten, jotta asuntoa hankittaessa se ei muodostu ongelmaksi.