Asuntolainan marginaali

Asuntolainan marginaali on pankille maksettava palkkio asuntolainasta. Marginaali maksetaan siis asuntolainan viitekoron päälle.

Jos esimerkiksi viitekorko on 1,0 % suuruinen ja pankin marginaali eli asuntolainan marginaali on 0,6 %. Näin kokonaiskorko on 1,6 % (1,0 % + 0,6 % = 1,6 %). Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi 200 000 euron asuntolainan tapauksessa 3200 euron vuosittaista korkoa (= 200 000 * 1,6 % = 3 200). Tämän lisäksi pankki voi veloittaa vielä kuukausittaisen tilinhoitomaksun.

Asuntolainan marginaali on yksilöllinen eli määrätään asikkaan tai asuntolainaa hakevien asikakkaiden mukaan (jos lainaa haetana yhdessä). Eri pankeilla on erilaiset kriteerit marginaalin määrittämiseen eli asiakkaan riskiprofiilin määrittämiseen. Edullista marginaalia auttaa ainakin pitkä ja hyvä pankkiasiakkuus (eli hoitanut asiansa moitteetta), varallisuus ja hyvä tulotaso (erityisesti tulevaisuuden odotettavissa olevat tulot ja niiden varmuus), yleinen taloustilanne eli kuinka helposti pankki saa itse lainarahaa jne.

Hyvä asuntolainan marginaali riippuu asiakkaan tilanteesta, mutta karkeasti voidaan sanoa, että vielä joitain vuosia sitten vallinneeseen jopa 0,2 – 0,3 % tasoon voi olla vaikea (lue: lähes mahdotonta) päästä, mutta pankin ehdottaessa 0,8 – 1,4 % marginaalia tulee asuntolaina ehdottomasti kilpailuttaa. Asuntolainan kilpailutus on jopa tilanteessa fiksu teko, sillä käytännössä se asettaa asuntolainan hinnan vuosiksi eteenpäin. Asuntolainan viitekoron suuruuteen et voi vaikuttaa (toki käytettävän koron valintaan voit), mutta marginaalin voit kilpailuttaa helposti. Tällä hetkellä ”hyvän” asuntolainan hakijan pitäisi päästä 0,3 – 1,4 % haarukan alapäähän.

Vaikka asuntoa hankkiessa kuluttajalle myönnetään sen hetkisen tilanteen mukaan tietty asuntolainan marginaali, se ei tarkoita, että marginaali ei voi myöhemmin muuttua. Marginaalia kannattaakin tarkkailla aina silloin tällöin.

Vanhan asuntolainan marginaali

Jos oma taloudellinen tilanne muuttuu parempaan ja / tai ylein en kilpailutilanne pankkien välillä laskee marginaalien tasoa, kannattaa vanha asuntolaina kilpailuttaa uudelleen. Tällöin marginaalia voi saada alas merkittävästikin. Marginaalin lasku tarkoitaa merkittäviä säästöjä moniksi tuleviksi vuosiksi.