ASP-tili

ASP-tili eli asuntosäästötili on kannattava vaihtoehto ensiasunnon ostajalle. Tilin tarkoituksena on säästää rahaa asunnonostoa varten erilliselle ASP-tilille vähintään kahden vuoden ajan. ASP-tilin säästöjen tulee asuntolainaa ottaessa kattaa ainakin 10 % asunnon ostohinnasta.

ASP-tilin voi avata kuka tahansa 18-vuotta täyttännyt alle 31-vuotias henkilö, joka ei ole aiemmin omistanut vähintään 50 % mistään asunnosta. Avoliitossa yhteinen säästötili on mahdollista avata, vaikka toinen osapuoli olisikin jo täyttänyt 31 vuotta.

ASP-tili tarjoaa säästäjälle monia etuja. Rahoille saa normaalia paremman koron ja korot ovat myös verovapaita. Pankki maksaa ASP-tilille verotonta korkoa 1%:n joka vuosi. Korko maksetaan suoraan ASP-tilille. Myös lainanottohetkellä ASP-säästäjä saa normaalin asuntolainan korkoa edullisemman koron.

ASP-tilin avaus on fiksua jo aikaisessa vaiheessa. Kunhan vain säästäminen on mahdollista, kannattaa ASP-tili avata. Näin rahaa alkaa kertyä säästöön vaikka lopulta ei edes päätyisi hankkimaan asuntoa asuntosäästötilin avulla tai vaikka ei edes ollenkaan. Rahaa on silti säästynyt talteen vararahastoksi.