Lainatarjous

Lainatarjous tarkoittaa pankilta tai muulta rahoituslaitokselta saatua tarjousta lainasta, sen ehdoista ja koroista. Lainatarjous sisältää aina marginaalikoron, lainaerien mahdolliset ylimääräiset lyhennykset ja sen, maksavatko nämä lyhennykset. Lisäksi lainatarjouksessa kerrotaan viitekorosta ja pankin perimistä nostokuluista, eli toimitusmaksuista tai järjestelypalkkiosta.

Lainatarjous kannattaa pyytää usealta eri pankilta, sillä sen sisältö voi vaihdella hyvinkin paljon. Toiset pankit perivät esimerkiksi huomattavan paljon suuremmat nostokulut tai lainamarginaali voi olla suurempi. Usein pankin kanssa jo pitkään voimassa olleet asiakassuhteet kuitenkin edesauttavat paremman lainatarjouksen saamisessa. Paras apu kuitenkin siihen, että löytyy halvin lainatarjous on kuitenkin se, että kilpailuttaa asuntolainan ainakin 3 pankin kesken, mieluummin useammankin pankin kesken.

Huomattavaa on, että pankin marginaali vaikuttaa koko laina-ajan. Sen sijaan nostokulut peritään vain kerran. Tämän vuoksi onkin järkevää keskittyä ensisijaisesti marginaalin saamiseen mahdollisimman matalaksi. Kun pankin marginaali on saatu toivotulle tasolle, on järkevää aloittaa tinkaaminen nostokulujen eli toimitusmaksun ja järjestelypalkkion suuruudesta.

Asuntolainatarjous (jotkut käyttävät termiä lainalupaus) on voimassa yleensä etukäteen määritellyn ajan. Esimerkiksi 1 kk ajan. Lainalupauksen eli lainatarjouksen uudistamista voi tarvittaessa pyytää myös ko. pankilta.

Halvin lainatarjous ei useinkaan löydy omasta pankista. On ehdottoman järkevää kilpailuttaa oma pankki useamman toimijan kanssa ja pyytää näiltä kaikilta asuntolainan lainatarjous. Kilpaileva lainatarjous muusta pankista toimii erinomaisena neuvotteluvalttina oman pankin kanssa.