ASP-laina

ASP-laina eli ASP-korkotukilaina on edullinen lainamuoto ensiasunnon ostajille. Se takaa normaalin asuntolainan korkoja pienemmät korot ja lisäksi valtio sitoutuu maksamaan osan lainan koroista ensimmäisen 10 vuoden ajan. ASP-korkotukilainan pituus ei voi ylittää 25 vuotta.

ASP-korkotukilainan pohjalla ovat vähintään 2 vuoden säästöt erilliselle ASP-tilille. Asuntosäästöjen on katettava vähintään 10 % asunnon ostohinnasta. ASP-lainan muut vaatimukset ovat, että hakija eli ASP-säästäjä on 18-31-vuotias ASP-tilin avatessaan ja lisäksi ASP-korkotukilaina voidaan myöntää vain henkilölle, joka ei ole ennen omistanut vähintään 50 % asunnosta.

Pariskunnan on syytä huomioida, että ASP-korkotukilainalla kannattaa pyrkiä rahoittamaan niin suuri osa asuntolainasta kuin mahdollista. Kannattavinta on, että asunnon tuleva pääomistaja ottaa kaiken mahdollisen ASP-lainan.

ASP-säästäminen on erittäin fiksu tapa säästää ensiasuntoa varten. ASP-säästäminen kannattaa aloittaa heti, kun tulotaso sen vain mahdollistaa.